Det handler om at få noget positivt ud af alt
Af Vibeke Spangsberg, Hjemmet, april 1999

Jytte Johansen har skabt en pølsevogn ved Charlottenlund Station, der ikke er en helt almindelig pølsevogn. Her mødes stamkunderne som på caféerne i København. Her snakkes og læses ugeblade. Og har nogen problemer, ja så lægger Jytte Johansen gerne både øre og råd til.

Hele herligheden står dog ikke i en have men lige foran Jytte Johansens pølsevogn ved Charlottenlund Station nord for Købehavn.
Nogle gange er det lige som at gå på jet-set café i København, hvor folk snakker sammen. Men her kommer både smarte forretningsfolk, fine damer i høje hæle, taxachauffører og arbejdsmænd med sikkerhedssko.
Her er der plads til både at få sig en snak ved vognen over to ristede med det hele - eller være i fred med fransk hotdog og et ugeblad. Og så er der gratis kaffe oven i. Ind imellem kan Jytte Johansen endda finde på at bage kage til sine kunder. For det er ikke for ingenting, Jytte Johansen kalder sin pølsevogn for Den Glade Pølsevogn.

Her er hun selv blevet glad, og det smitter af på kunderne. Her er der tid til en snak om livet og døden. Og her ler man sammen af livets små spøjse oplevelser. Det hele startede ellers ikke med glæde. Faktisk blev Jytte Johansen pølsevognsejer i forbindelse med et brudt forhold, hvor hun foruden ny lejlighed skulle finde sig et hurtigt job.

- Han slog mig én gang, og så flyttede jeg med det samme. For kan man gøre det én gang, så kan man også gøre det igen, forklarer Jytte. Det er nu omkring 10 år siden, Jytte smækkede døren uden en krone på lommen og fik sin egen pølsevogn. Og blev selvstændig ved siden af at være alenemor. Indtil da havde hun aldrig haft kassekredit. Aldrig været ude og låne. Kun tjent lidt. Og brugt lidt. Men i dag er det lykkedes Jytte Johansen at gøre det, der startede med en enlig pølsevogn, til et sandt lille forretningsforetagende.

Jytte har fundet ud af, at der er ekstra penge at hente, når der er rockkoncerter på Charlottenlund Fort. Så stiller hun op med ekstra pølsevogne, der om sommeren også sælger is. Og så er hun gået på internettet, hvor hun reklamerer for, at man kan leje Jytte og hendes pølsevogn til festlige lejligheder, lige som man kan ringe og bestille pølser eller bøfsandwich klar til afhentning.

Det med at leje en pølsevogn er gået hen og blevet en god forretning. Jytte Johansen giver tilbud til både runde fødselsdage, børnefødselsdage, konfirmationer, studenterfester, natmad og firmafester. Så laver hun kuvertpriser alt efter, hvor mange inviterede.


- Jeg havde en kunde, hvor konen kom og sagde: "Min mand bliver 40, og han elsker pølser." Hun ville lave surprice til ham. Folk kom pænt klædte - og skulle spise pølser. Og så havde hun lavet ostebord ved siden af. Samme kunde havde et ekstra krav. Det skulle være Jytte selv, der serverede pølserne. For manden var en stamkunde. Og det gjorde Jytte hellere end gerne, ligesom hun servere både i festtøj eller almindeligt tøj alt efter ønske. - Jeg kan klæde mig ud i hvad som helst. Komme i uniform, kittel, kjole-og-hvidt med pink butterfly. Pakke pølsevognen ind i tyl, hvis det er det, folk vil ha'.

- Jeg havde f.eks. et natmads-arrangement for hele jet-set'et i Hornbæk. Det var en aften hvor der var udenlandsdanskere med. I starten var jeg meget skeptisk over, at de stod i gallakjoler og spiste pølser. Men det var en kæmpesucces. Det viste sig de var ellevilde. Det fortalte jeg mine kunder. Og det har igen givet mange flere kunder.

Men hverdagen er stadig det bærende. Så derfor har det fra starten været vigtigt for Jytte Johansen at gøre stedet mere en bare en pølsevogn - en lille oase for alle.

Det handler om at få noget positivt ud af alt. Jeg har ingen kollegaer, så det er vigtigt, jeg har nogle gode kunder. Jeg kender efterhånden også alle handlende her i området.


- Her kommer alle lige fra bossen til bumsen. Og så alle damerne, der ellers ikke kom her før.- Da jeg overtog pølsevognen kom der f.eks. tre håndværkere, der lavede jokes. Og så kom der en af damerne, der ville være i fred. Hun vidste ikke hvor, hun skulle kigge hen. Men så fandt jeg på at købe ugeblade.

For Jytte Johansen var det heller ikke nok bare at servere pølser med brød, ketchup og sennep. Hun har indført lidt for enhver smag. Bl.a. er hun nu lokalt kendt for sine hjemmerørte dressinger såsom hvidløgssennep, hvidløgs-mayonaise, hvidløg, mexican og barbecue. Og så har hun haft stor succes med at lave rigtig, gammeldags bøfsandwich med kvalitetsoksekød og bløde løg.

Her til sommer kan man købe isvafler i pølsevognen. Og så varsler hun med en nyskabelse, fordi hun har et helt særligt publikum. Nemlig en kaviar-dog.

Som enlig mor er det også en fordel for hende, at sønnen, Dan, altid ved hvor hun er. Og lige kan smutte forbi hende på arbejdet, hvis der er brug for det.- Dan kommer i ny og næ og får en pølse. Han kommer også og hjælper mig. Det er simpelthen et krav, at vi hjælper hinanden, når nu vi kun er os to.

Dagene er også fyldt med stamkunder og små historier fra dagligdagslivet. Og ind imellem har Jytte Johansen hjælp af sin veninde. Så tror kunderne, de ser dobbelt. For de to ligner hinanden nærmest som tvillinger.

Og:- Der kommer f.eks. en ældre dame hver dag og køber to ristede, 1 brød, ketchup og sennep. Hun skal bare have det pakket ind og med hjem. Og det er aldrig til hende slev. Altid til en nabo, et barnebarn eller andre. En dag var det til hendes barnebarn. Og jeg spurgte: "Hvor gammel er hun?" "Tre år!", svarede damen. "Jamen, så skal du ikke have stærk sennep med", sagde jeg. Men: "Jo, giv mig det alligevel", svarede damen. Hun er simpelthen så sød. Men hun nægter, at det er hende, der spiser pølserne.

- Her kommer også en ældre herre, som jeg holder meget af. Han er 90 år og elegant. Han er positiv og glad. En god fortæller. Han går i kurbad. Kan finde på at lave gækkebreve. Og forleden kom han med blomster til mig og takkede for en "hyggelig samtale og et udsøgt måltid". Sådan et menneske gør mig glad. Han er veltilfreds. Har levet sit liv fuldt ud. Bare det, at han skriver gækkebreve til sine børnebørn på over 30 år…

Det hænder også, at der kommer en stamkunde med beskeden: "Jeg skal bare ha' en kop kaffe og se dit smil".- Man kan jo ikke andet end være i godt humør efter sådan en besked. Og så gi' en kop kaffe.

- Jeg er også lidt af en socialrådgiver. For enhver mand, der skal skilles, fortæller mig om deres problemer. Der er også ensomme, ældre, der fortæller om deres problemer. Så ordner vi verdenssituationen sammen.- Nogen morgener har vi også fælles morgensang. Og nogen gange spørger kunderne, om jeg er kugleskør.

Jytte får både ægteskabstilbud og invitationer til det ene eller det andet på arbejdet.- De to mænd, der har betydet alt i mit liv, har jeg begge mødt i pølsevognen. Der er dog også dem, der bare er ude på sjov:

Tilbage til presse